Lucent Samanya Gyan Book PDF Download Lucent GK PDF 2019-2020

Lucent Samanya Gyan Book PDF Download Lucent GK PDF

Hello aspirants, here we are doing Lucent GK Book pdf in HIndi and English . This PDF will explain all the chapters in details with a simple and tricky solution. This Pdf contains the most important questions which are very helpful for competitive exams like SSC CGL, CHSL, RRB NTPCIBPS PO, SBI PO, RAILWAY and other exams. Which you can easily save in your mobile or PC through the button given below, then what is the delay, click on the button below and save and improve your preparation.

Latest Update: Get new version of Lucent GK Book PDF available through the link below

आप सभी लोग इस पूस्तक से परिचित होगे ही और आपने बहुत सी दुकानो और कोचिंग मे इस पुस्तक के बारे मे काफी ज्यादा सराहना सुनी ही होगी तो आप जानते ही होगे की इस पुस्तक मे सामान्य ज्ञान से सम्बन्धित सबकुछ उपलब्ध है, जिससे आपकी तैयारी के लिए उचित Notes आप अपने Mobile/PC मे PDF के रुप मे बना सके इस Book मे उपलब्ध है।

Lucent GK Book PDF (Hindi and English) Download Now 

ल्यूसेंट जीके बुक पीडीएफ की सामग्री (हिंदी और अंग्रेजी)

इतिहास

प्राचीन भारत

मध्यकालीन भारत

आधुनिक भारत

विश्व इतिहास

भूगोल

भारत का भूगोल

भारतीय संविधान

भारतीय अर्थव्यवस्था

भौतिक विज्ञान

संगणक

रसायन विज्ञान

प्राणि विज्ञान

विज्ञान और तकनीक

विविध

खेल आदि 

नीचे दिए गए लिंक के माध्यम से उपलब्ध लुसेंट जीके पुस्तक को आप सरलतम रुप से अपने मोबाईल या कम्प्यूटर मे डाउनलोड कर सकते है।  Book का Size 53 MB है तथा 501 Page उपलब्ध है।

Click here to Download (Hindi)

Click here to download (English)


Lucent GK Questions

प्रश्न 1. विश्व का सबसे बड़ा महासागर कौन सा है?

उत्तर: प्रशांत महासागर

प्रश्न 2. विश्व में सबसे कठोर कानून वाला देश कौन सा है ?

उत्तर: सऊदी अरब

प्रश्न 3. ऐसा कौन सा देश हैं जो आज तक किसी का गुलाम नहीं हुआ ?

उत्तर: नेपाल

प्रश्न 4. विश्व मैं कुल कितने देश हैं?

उत्तर: 195

प्रश्न 5. विश्व में सबसे अधिक वेतन किस राष्ट्रपति को मिलता हैं ?

उत्तर: अमेरिका के राष्ट्रपति

प्रश्न 6. ऐसा कौन सा देश है जहाँ के डाक टिकट पर उस देश का नाम नहीं होता ?

उत्तर: ग्रेट ब्रिटेन

प्रश्न 7. विश्व की सबसे बड़ी दीवार कौन सी है?

उत्तर : ग्रेट वाल ऑफ़ चाईना (चीन की दीवार)

प्रश्न 8. विश्व की सबसे बड़ी मस्जिद कौन सी है?

उत्तर: अलमलिवया (ईराक)

प्रश्न 9. विश्व का किस देश में कोई भी मन्दिर-मस्जिद नही है?

उत्तर: साऊदी अरब

Friends, if you need an eBook related to any topic. Or if you want any information about any exam, please comment on it. Share this post with your friends on social media. To get daily information about our post please like my Facebook page. You can also join our Facebook group.

Must read: Friends, if you have any kind of question or you need an ebook, then you can comment below. If you want information about an exam or need any kind of help, you can comment. If you liked our post, then share it with your friends and help them.

Disclaimer: Sarkari Naukri pdf does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the link already available on the internet. If anyway it violates the law or has any issues then kindly mail us: sarkarinaukripdf@gmail.com

Post a comment

0 Comments